onsdag 18 maj 2016

Det kom ett mail...

Min 'syster' e-noor vid havet har fyndat bild & text ovan i en gammal bok;
Förstår ej "Lällänge" det måste vara ett feltryck. Gården kallades Lillänge

Farfar Paul ( 1881-1969) och Farmor Märta ( 1884-1970) bodde och levde på gården Lillänge. Deras röda bostadshus byggdes år 1911. Det är stort: jättekök, kammare, vardagsrum samt en stor sal med veranda; den ligger på baksidan mot vägen. På övervåning finns även en lägenhet med kök, kammare och två stora sovrum samt en spännande garderob med fönster, den älskade jag att smyga in i som barn. På en hylla där fanns en gammal trattgrammofon och massor av gamla LP-skivor. Mest gammal, fin jazzmusik och jag gissar att min far och hans syskon hade införskaffat den "nya tidens musik". "Huvva, sån olåt" sa min farfar om skivorna. Han nöjde sig med att lyssna på radions nyhetsutsändningar samt väderleksrapporten.

När huset byggdes fanns bara en smal grusväg och knappast några bilar. Det var häst och vagn som användes om man vill åka i stället för att gå.

På gården finns även det äldre tvåvåningshus som var bostadshus från början. Ett timmerhus med brädväggar och med en vidunderlig utsikt över sjön från den tillbyggda glasverandan. Det huset är byggt någon gång på 1700-talet men har moderniserats invändigt; kök och två rum på nedervåningen, samt hall, kök, kammare och ett större rum på övervåningen. Min farbror lät bygga toalettrum i en del av hallen på 60-talet. Jag vet att folk från muséer i Östersund (Jamtli?) var på besök och gjorde någon form av dokumentation på 1960 eller 1970-talet.

Det var farmor som var ägare av gården från början, hennes föräldrar hade köpt gården och flyttat upp från Härjedalen någon gång i slutet av 1800-talet, efter att familjen drabbats av stor sorg, då farmors bror Mattias hade drunknat.
De behövde en nystart för att orka vidare. 
Flytten upp till Jämtland var spännande -häst och vagn samt en häst som farmor red på, med ett gammalt gevär i famnen som extra skydd. På den tiden fanns tydligen stråtrövare i farten utefter vägarna som gick genom milsvida skogar.

Farfar var av den gamla "Klockars-släkten" -en släkt om funnits i generationer i Hoverberg, även om det finns spännande och intressanta inflyttade släktleder i familjen som t ex en led av den gamla adliga familjen Blomensköld (adlad 1688) från Östergötland. 
Det lustiga är att både min far och min mor är ättlingar till Blomensköld; Anders Blomensköld som rymde från sin hembygd för att slippa gå ut i krig- det var minst två av hans bröder som varit ute i krig och skadats svårt. Anders Blomensköld hade bara döttrar - men hans äldsta dotter fick ta släktnamnet Blomensköld  och står så i kyrkboken. De övriga fick heta Andersdotter...

----- jag ska fylla på med mer text....

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Kul. Jag har också anor där. Min mormor kom från Vigge (Berglin). Jag är uppvuxen i Hede i Härjedalen men har bott större delen av mitt liv i Stockholm.
    mvh
    Monica

    SvaraRadera
  2. Hej! Å, åter en av dessa med rötter i Berg men med uppväxt på annan plats och sedan liv i Stockholm. Vi är ganska många... Till Hede var jag ofta på dans under mina tidiga tonår - och jag hade en del bekanta där. Bl a en trevlig kille som idrottade, åkte skidor, var en fin danspartner och jobbade på posten innan studier i Östersund. Han hette Henry.

    SvaraRadera